Wandelen in de omgeving van Zelhem vanuit HIER Achterhoek

Zelhem Luchtfoto

EEN WANDEL PAUZE

Ben je toe aan een korte pauze? Dan hebben we een paar leuke tips voor je! Zelhem heeft namelijk erg veel leuke voorzieningen, winkels, horeca en je kunt er prachtig fietsen en wandelen. De omgeving van Zelhem is prachtig en er valt heel wat te beleven! In deze blog vertellen we leuke weetjes over Zelhem en geven we een aantal tips om je hoofd leeg te maken tijdens een korte wandeling. De beste manier om je hoofd leeg maken en Zelhem te ontdekken tijdens een werkdag bij HIER Achterhoek!

Lambertikerk Kerk Zelhem HIER Achterhoek

Zelhem, een stukje geschiedenis

Het dorp Zelhem is onderdeel van de gemeente Bronckhorst in de provincie Gelderland (Achterhoek). Het karakteriserende beeld van de Kerk midden in Zelhem met de gezellige terrassen er om heen op het plein nodigt uit om er eens lekker overheen te kuieren. Vooral wanneer er vrijdagmiddag de weekmarkt wordt gehouden. Maar waar komt de naam Zelhem eigenlijk vandaan?

In een oorkonde uit het jaar 801 was voor het eerst sprake van Salehem. Een aantal jaren later werd in het dorp Zelhem een kapelletje gebouwd door St. Ludgerus (St. Liudger). Dat was dan ook het eerste wat er bekend is over Zelhem. In de 10e en 12e eeuw was de parochie Zelhem onderdeel van het Graafschap Lohn. 

Pas tussen 1450 en 1500 kreeg de Lambertikerk van Zelhem zijn huidige vorm. Helaas werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de kerk grotendeels verwoest. Tussen 1946 en 1949 werd ze weer opgebouwd en zo vormt ze nog steeds het middelpunt van Zelhem.

Wandelen vanuit HIER Achterhoek

De oude spoorbaan

Dicht bij HIER Achterhoek zijn er tal van fiets en wandelroutes. Eén daarvan is wandelroute “Um de olde spoorbaan” die een groot deel van “De oude spoorbaan” bevat.

Deze oude spoorbaa vind zijn oorsprong in 1885 toen station Zelhem aan de nieuwe spoorlijn Doetinchem-Ruurlo werd geopend. Tussen Zelhem en Doetinchem was tot in 1972 nog een goederenlijn in gebruik.

In 1975 werd deze afgebroken en later vervangen door een wandel / fietspad. Dit pad is vanaf HIER Achterhoek gemakkelijk te bereiken en maakt onderdeel uit van wandelroute “Um de olde spoorbaan” (10,6km).

Op deze spoorbaan merk je al snel dat je uit het dorp richting de natuur wandelt. Na 5 minuten wandelen zit je in het prachtige buitengebied van Zelhem.

PS: Wist je dat de hele geschiedenis van de oude spoorbaan te lezen is op oude-spoorbaan.nl 

Pelikaansbos Zelhem

Wandelen in het Pelikaanbos

Wanneer je gewoon even snel een frisse neus wilt halen kun je er voor kiezen om richting het pelikaansbos te lopen. Dit bosje bevind zich op ongeveer 5 minuten lopen vanaf HIER Achterhoek. Het is echt een mini bosje waar je niet snel in zult verdwalen,… of toch wel??? 

In het midden van dit bos bevind zich een open plek met wel 5, 6, 7 uitgangen. Erg leuk om even een frisse neus te halen. En loop je er aan de goede kant weer uit dan kom je zo weer terug. 

Mocht je toch de verkeerde afslag nemen, dan zie je de prachtige natuurlijke omgeving die net achter het pelikaansbos verschuild ligt.

Het parkje van Zelhem

Je hebt een drukke dag en je wilt een klein rondje wandelen om even een frisse neus te halen? 

Direct achter HIER Achterhoek ligt een klein parkje. In dit parkje ligt midden in Zelhem en zou haast het groen hart van Zelhem genoemd kunnen worden. 

Het is erg klein en er is niet veel te vinden, maar het is zeker leuk om even een klein ommetje te maken en een frisse neus te halen.

Park Zelhem - Hier Achterhoek Parkje
Pieterpad bord Zelhem - HIER Achterhoek

Pieterpad Vorden - Zelhem - Braamt

Wist je dat het PIETERPAD dwars door Zelhem loopt? Dit is het koningsnummer van alle Nederlandse wandelpaden!

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert je van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. Onderweg valt van alles te zien en te beleven.

Niet echt een wandelroute tijdens je pauze, maar wie weet zie je wel andere wandelaars het Pieterpad lopen in Zelhem.

TIP Zelhem

Wil je meer weten over Zelhem en haar geschiedenis, ga dan eens kijken bij het Toeristisch Informatie Punt Zelhem
Of loop er gewoon even naar toe: Smidsstraat 16a, Zelhem.

Wij zijn HIER Achterhoek

Het doel van stichting HIER Achterhoek is om de Achterhoek te laten bruisen. Dit doen ze door ruimte aan te bieden aan mensen, verenigingen en stichtingen die workshops en cursussen organiseren. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor ondernemers om spreekkamers en flexwerkplekken te huren.

De naam HIER Achterhoek is een knipoog naar het gevoel en de werkwijze die ze willen uitstralen. In de Achterhoek doen we alles “gemoedelijk” en zeggen we niet voor niets “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Bij HIER Achterhoek is alles met dit in gedachten gemaakt, zodat het zo laagdrempelig mogelijk is voor iedereen.

Dit zie je ook zeker terug in de gezellig ingerichte ruimte(s) en het gemak waarmee het online reserveren van een ruimte werkt.

Er zijn verschillende ruimtes van 2 tot 40 personen. De grotere ruimte leent zich uitstekend voor bijeenkomsten, vergaderingen en workshops.

HIER Achterhoek logo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.